تغییر اندازه فونت:
 

مقالات

شستشو و نگهداری ماهی بعد از صید
اداره امور آبزی پروران شیلات خوزستان   ۱۳۹۲/۰۸/۱۳


شستشو و نگهداری ماهی بعد از صید
شستشو2

صید ماهی باید در زمان مناسب انجام گیرد. بهترین زمان برای صید صبح زود و هنگام خنکی هوا می باشد.همچنین حدود 48 ساعت قبل از صید باید تغذیه ماهی بطورکامل قطع گردد تا روده ماهی کاملاً تخلیه شود.ضمنا یک ماه قبل از صید باید دارو قطع گردد تا عوارض نامطلوبی برای مصرف کنندگان بوجود نیاید.

 مزارع پرورشی بایستی دارای محل مناسب (سکو)جهت شستشو، جعبه گذاری و یخ پوشی، انبار مناسب ماهی ویخ ، دستگاه یخ خرد کن ومنابع آب بهداشتی  برای شستشوباشند.
لازم است  پس از انتقال ماهی به سکوی کنار مزارع ، با آب بهداشتی شستشو و درون مخازن حاوی آب ویخ ، سرد سازی اولیه صورت پذیرفته ودر نهایت درجعبه های مناسب حمل ماهی، عملیات یخ‌پوشی انجام پذیرد

سرد سازی سریع ماهی :
     بلافاصله پس از صید ماهی در مخازن عایقدار که دارای مخلوطی از یخ و آب, (یک قسمت یخ,‌یک قسمت آب) قرار گرفته و بسته به دمای ماهی و محیط  در فاصله زمان 1 تا 2 ساعت عملیات سرد سازی انجام شده بطوریکه دمای عمق ماهی به c ْ4 برسد . سرعت سردسازی ماهی در این حالت حدود 5-4 برابر سرعت سردسازی در یخ پوششی ساده گزارش شده است. البته باید متذکر شد چنانچه مدت زمان غوطه وری ماهی در مخلوط آب دریا و یخ پودر بیش از 8 ساعت باشد احتمال رنگ پریدگی و جذب آب در گوشت ماهی وجود خواهد داشت.
برای اطمینان از وجود دمای پایین در کلیه بخشهای مخلوط آب دریا و یخ لازم است متناوباً آن را تکان داد.

شستشو3

مزایای استفاده از یخ برای سردسازی و نگهداری ماهی :
         ظرفیت گرمائی بالائی دارد
         بی ضرر و بی خطر است
         قابلیت جابجائی آن آسان است
         خاصیت ترموستاتیک داشته و دما را ثابت نگه میدارد
         باعث تامین رطوبت ماهی می شود
       تماس ماهی با هوا و اکسیداسیون را کاهش می دهد
  شستشوی سطحی ماهی انجام می پذیرد

مدت زمان لازم برای سرد سازی ماهی از 10 درجه به 2 درجه سانتیگراد : 

شستشو جدول 1


چرا حفظ تازگی ماهی مشکلتر از گوشت است ؟
         میزان آب بالا
         داشتن چربی غیر اشباع و درون عضلات
         امکان آلودگی گوشت استریل ماهی از طریق محتویات شکمی و آبششها بیشتر است.

حد اکثر مدت زمان نگهداری چند نوع ماهی بصورت تازه به همراه پودر یخ :

شستشو جدول 2


خصوصیات جعبه مخصوص حمل ماهی:
         جنس جعبه ها از مواد پلی اتیلن وبهداشتی است .
     کف جعبه دارای شیب ملایم بطرف گوشه ها بوده و طوری طراحی شده که آب خروجی از سیستم خارج شده و وارد جعبه های پائین نمی گردد.
         دارای وزن کم (5|2 کیلوگرم) جهت سهولت در جابجائی است .
         قابلیت قرار گرفتن در همد یگر را دارا بوده که در این حالت 65% فضا کاهش می یابد .
         دیواره ها قادرند وزن 400کیلوگرم را بصورت عمودی تحمل نمایند.

شرایط حمل و نقل ماهی تازه :
1-  حمل و نقل آبزیان پرورشی درجه یک با گواهی بهداشتی دامپزشکی تا حداکثر 48 ساعت به تمامی نقاط کشور امکان پذیر خواهد بود .
2- حمل و نقل آبزیان پرورشی درجه 3 و 2 حداکثر تا شعاع 200 کیلومتر مجاز خواهد بود .
3-حمل ونقل آبزیان تازه می باید توسط خودروهای دارای مجوز بهداشتی از دامپزشکی صورت گیرد . این خودروها باید دارای شرایط ذیل باشند .

شستشو4


الف ـ مجهز به اتاق عایق بندی شده ( استاندارد ) بوده و دارای سطوح داخلی صادف و قابل شستشو باشد .
ب ـ به منظور جلوگیری از آلودگی ، طراحی اتاق عایق این وسایل باید به شکلی باشد که آب حاصل از ذوب شدن یخ به شکل مناسب از اتاق خارج و باعث آلودگی محیط نگردد .
ج ـترجیحا به وسایل سرد کننده مجهز باشد.

تهیه کننده : اداره امور آبزی پروران شیلات خوزستان

میانگین امتیاز کاربران: 0.0  (0 رای)
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم اینجا کلیک کنید.

۹ فروردین ۱۴۰۳ ۲۰:۲۵