تغییر اندازه فونت:
 

مقالات

روش های تشخیص ماهی سالم و روش های نگهداری آن
روابط عمومی اداره کل شیلات خوزستان   ۱۳۹۲/۰۹/۱۶

روش های تشخیص ماهی سالم

و

روش های نگهداری آن

 

 

مصرف ماهی و 10 پیام تندرستی

 

 -    مصرف ماهی خطر مرگ ناگهانی را کاهش داده و باعث افزایش طول عمر مصرف کننده می شود .

 -    مصرف ماهی نقش مؤثری در درمان بیماری های فشار خون ، رماتیسم ، ذات الریه ، آسم و ... دارد .

 -    مصرف مداوم ماهی کلسترول خون را کاهش می دهد .

 -    مصرف مداوم ماهی باعث رشد جسمانی و مطلوب و افزایش ضریب هوشی در کودکان می شود .

 -    گوشت ماهی سرشار از نوع پروتئین ها ، ویتامین ها و املاح موردنیاز بدن است .

 -    بیش از 95 درصد از پروتئین ماهی جذب بدن می شود .

-     مصرف ماهی ، چربی خون را به میزان زیادی کاهش داده و بدن را در مقابل بیماریهای قلبی و عروقی بیمه می کند .

 -    اسیدهای چرب موجود در ماهی موجب جلوگیری از سرطان پروستات در مردان می شود .

 -    مصرف ماهی میزان کلسیم را در بدن تثبیت و از پوسیدگی استخوان ها جلوگیری می کند .

 -    مصرف ماهی خطر ابتلا به بیماری های روانی و اعصاب را کاهش داده و تأثیر قابل توجهی در رفع افسردگی های روحی دارد . 


روش های تشخیص ماهی تازه از ماهی مانده

 

انواع آبزیان مصرفی

ماهیان پرورشی :

گرمابی : کپور فیتوفاک ( آزاد پرورشی ) ـ بیگ هد ( سرگنده ) ـ آمور ( سفید پرورشی )

سردابی : قزل آلای رنگین کمان

 

ماهیان دریائی :

سفید شمال ، کیلکا ، ماهی خاویاری ( ازون برون ، فیله ماهی ، تاس ماهی ) ، کفال ، سوف ، حلوا ، سنگسر ، هامور ، سرخو ، ماهی تن

 

سایر آبزیان پرورشی و دریائی :

میگوی آب شور و میگوی آب شیرین

 

از موانع و مشکلات مصرف ماهی مشکل تمیز کردن و بوی ماهی و محدود بودن انواع غذایی است که می تواند با گوشت ماهی طبخ کنید .

با تهیه گوشت چرخ کرده ماهی ، امکان تهیه غذاهای متنوعی از جمله کباب کوبیده ماهی ، قلیه ماهی ، کتلت ماهی ، کوکوی سبزی ماهی ، همبرگر ماهی ( فیش برگر ) ، ماهی شکم پر ، سوپ با گوشت ماهی و کباب فیله قزل آلا را فراهم نمود .

با تهیه گوشت چرخ کرده ماهی زمان پخت کمتر می شود . با تهیه غذاهای متنوع با طعم لذیذ می توان کودکان را ترغیب به خوردن گوشت ماهی نمود و تمام افراد خانواده نیز می توانند از یک وعده غذایی به صورت کامل استفاده نمایند .

 


ارزش غذائی و فواید مصرف ماهی :

 

 -    با مصرف یکبار در هفته ماهی از بیماری های قلبی و عروقی می توان جلوگیری کرد .

 -    میزان کلسترول و گوشت ماهی از گوشت قرمز پائین تر است .

 -    جذب پروتئین گوشت ماهی سریع تر از پروتئین های حیوانی دیگر صورت می گیرد .

 -    چربی ماهی از نوع امگا-3 و اشباع نشده است .

 -    گوشت آبزیان سرشار از مواد معدنی غنی و بخصوص سرشار از ید است .

 -    گوشت ماهی سرشار از انواع ویتامین های محلول در آب و چربی است و به خصوص غنی از ویتامین های D.E.B.K.A است .

 -    زمان پخت ماهی نسبت به سایر منابع پروتئینی کمتر است به طوریکه در کمتر از نیم ساعت با ماهی می توان بهترین غذاها را آماده کرد .

 -    گوشت ماهی غنی از اسیدهای آمینه ضروری بدن مانند لیزین ، لوسین ، آرژنین ، هیستدین و ... است .

 

علائم

ماهی تازه

ماهی مانده

ماهی فاسد

جلا

ظاهری درخشنده و شفاف

بدون درخشندگی (کدر)

فاقد درخشندگی (کدر و تیره)

آبشش

قرمز روشن و عاری از ماده لزج

بیرنگ برانش براحتی کنده می شود

قهوه ای تیره مملو از مواد لزج

چشم

شفاف ، روشن و درخشان

کدر و فرورفته

کاملاً گود و فرورفته

سرپوش آبششی

کاملاً برجسته و بسته

باز و بلند شده

کاملاً باز

فلسها

درخشان ، براق و محکم به بدن چسبیده

کدر ـ براحتی از پوست کنده می شود

سست و نرم

براحتی کنده می شود

بو

طبیعی و عاری از بوی گندیدگی

بوی زننده

بوی گندید و غیرطبیعی

دهان

بسته

باز

باز

دیواره شکمی

محکم و دارای قابلیت ارتجاعی کافی

بحالت خوابیده درآمده

شکم خمیری شکل ، به راحتی پاره می شود

خون

خون محوطه شکمی روشن و بدون بو

خون تیره ، کمی بوی غیرطبیعی دارد

قهوه ای رنگ

بوی تعفن دارد

غوطه وری

در آب فرو می رود

شناور بر آب

شناور بر آب

عضلات

محکم و ارتجاعی ، اتصال به استخوان محکم است ، اثر انگشت نمی ماند

عضلات نرم و به آسانی از استخوان جدا می شود ، اثرانگشت می ماند

پلاسیده ، پژمرده و شل ، در اثر فشار انگشت فرورفتگی ایجاد می شود

 


نکاتی درخصوص نحوه عرضه و خرید ماهی در بازار

 

 -  بهترین مکان برای خرید ماهی ، فروشگاههای معتبری است که نکات بهداشتی در آنها رعایت می شود . از خرید ماهی در مکان های نامناسب و غیربهداشتی اجتناب نمائید .

 -   در انتخاب ماهی تازه از مانده به روش‌های تشخیص توجه شود همواره خرید ماهی تازه بر ماهی یخ زده ترجیح دارد .

 

نوع محصول

یخچال

فریزر

ماهی تازه

1-2 روز

2-3 روز

ماهی پخته

3-4 روز

1 ماه

ماهی یخ زده

بسرعت مصرف شود

3-6 ماه

سوپ و خورشت ماهی

1-2 روز

3-6 ماه

میگوی تازه

1-2 روز

4 ماه

میگوی پخته

2-3 روز

2-3 ماه

 

 

بهترین راه برای یخ زدائی ، گذاشتن ماهی یخ زده به مدت یک شب در یخچال است . از یخ زدائی با استفاده از دمای محیط خودداری گردد .

برای یخ زدایی سریع ماهی ، ماهی را داخل کیسه های پلاستیکی قرار داده و آن را برای مدت یک ساعت داخل آب سرد قرار دهید .


نحوه پاک کردن ماهی

 

هر نوع  ماهی را قبل از پاک کردن بایستی شست و تمیز نمود . سپس ماهی را داخل سبد گذاشته تا کمی آبش گرفته شود . بعد ماهی را در سینی گذارده و فلسش را می کنیم . برای کندن فلس ماهی ، فلس را در جهت خواب فلس جدا می کنیم .

بهتر است برای جلوگیری از پاشیده شدن فلس به اطراف این کار داخل ظرف آب انجام شود . پس از کندن فلس ماهی ، باله هایش را می بریم . سپس امعاء و احشای ماهی را خارج می کنیم . به این منظور با چاقو زیر آبشش را می بریم و شکم را باز می کنیم . سپس با دست کلیه امعاء و احشای موجود در شکم ماهی را خالی می کنیم . برای بریدن سر ماهی ( بریدن سر بستگی به سلیقه و نوع غذای طبخ شده دارد . ) از زیر و کننار آبشش ها به سمت بالای آبشش ها را می بریم . بعد با دو دست سر و تنه ماهی را نگه می داریم و دست را به طرف پائین و داخل فشار می دهیم تا سر از تنه جدا شود .

گوشت چسبیده به سر را با چاقو می بریم . ماهی را با اب سرد شسته و باتوجه به نوع غذا برش می دهیم .

گاهی ماهی را به صورت فیله درمی آورند به این منظور ابتدا باله ها را بریده و با شکاف در شکم ماهی از دم به سر و تخلیه امعاء و احشاء ماهی را شسته و با یک چاقوی تیز از قسمت پشت در امتداد ستون فقرات برش ایجاد نموده تا به استخوان کمر برسد . سپس ماهی را به یک طرف خوابانده در امتداد شکاف برانش و عمود بر شکاف اول شکافی ایجاد و از طرف سر طوری چاقو را روی استخوان های ماهی به طرف دم حرکت دهید تا فیله یک طرف جدا شود . برای فیله‌ی طرف دیگر ، عمل اول را تکرار می کنیم .


تهیه گوشت چرخ کرده ماهی

 

سر ماهی را کنده ، باله ها را بریده و با چاقوی تیز در قسمت پشتی از سر تا دم ماهی را شکاف داده و با نوک چاقو زیر پوست ماهی را آزاد کرده و با انگشت شست پوست را گرفته و با دو انگشت دیگر پوست را از گوشت جدا نموده و پوست یک طرف را کنده و پوست طرف دیگر را نیز می کنیم . بعد از کنده شدن پوست گوشت ماهی را با چاقو تا جائی که امکان داشته باشد جدا می کنیم و گوشت هائی که چسبیده به استخوان باشد را با دست جدا می کنیم تا گوشتی نماند . گوشت ها را آب کشیده در صافی قرار می دهیم ، سپس گوشت را چرخ می کنیم . آنوقت گوشت آماده استفاه می باشد . این گوشت را می توان یک ماه در فریزر نگهداری کرد هر چند توصیه می شود گوشت ماهی تازه مصرف شود .


روابط عمومی اداره کل شیلات خوزستان

www.khzshilat.ir

میانگین امتیاز کاربران: 0.0  (0 رای)
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم اینجا کلیک کنید.

۷ اردیبهشت ۱۴۰۳ ۱۴:۵۵