تغییر اندازه فونت:
 

مقالات

ضریب تبدیل غذایی و عوامل مؤثر بر آن در پرورش آبزیان
اداره امور آبزی پروری شیلات خوزستان   ۱۳۹۲/۰۸/۱۳
 فایلهای مرتبط


ضریب تبدیل غذایی و عوامل مؤثر بر آن در پرورش آبزیان


·         ضریب تبدیل غذا چیست و چه اهمیتی دارد ؟
در پرورش آبزیان ضریب تبدیل غذایی یعنی اینکه برای تولید یک کیلو گوشت ماهی یا میگو چقدر باید به استخر غذا بدهیم .
* مثلاً مزرعه پرورش ماهی را در نظر بگیرید که در سال 100 تن ماهی تولید می کند و برای تولید
این محصول 130 تن غذا را مصرف کرده در اینصورت ضریب تبدیل غذا که با علامت
F.C.R هم نوشته می شود معادل 3/1 است .

* توجه : در این محاسبه باید به رطوبت غذا توجه شود .

غذا2


·         اهمیت ضریب تبدیل غذایی :
در حرفه پرورش آبزیان مهمترین رقم هزینه های تولید مربوط به غذائی است که در استخرها ریخته می شود بطوریکه در پرورش ماهیان سردابی بین 70-50 درصد – در پرورش ماهیان گرمابی بین 50-40 درصد و در پرورش میگو هم بین 70 تا 50 درصد از هزینه های تولید مربوط به خرید غذا و یا اقلام غذایی هستند . بنابراین هرگونه کاهش ضریب تبدیل غذایی عملاً بمعنی افزایش سود پرورش آبزیان است .
غذا

 ·         چه عواملی ضریب تبدیل غذایی را تحت تأثیر قرار می دهند ؟
1- کیفیت غذا : چه از نظر فیزیکی و چه از نظر شیمیایی می تواند بر ضریب تبدیل مؤثر باشد . مثلاً :
ü  درصد پروتئین قابل جذب غذا و نسبت پروتئین آن و تعادل اسیدهای آمینه
ü  کیفیت مواد بکار رفته در تهیه غذا
ü  روش تولید غذا در کارخانه
ü  شناوری یا غرق شوندگی غذا بسته به گونه پرورشی
ü  پایداری غذا در آب
ü  قطر دانه های غذایی باتوجه به اندازه دهان ماهی
ü  ویتامین ها و مواد معدنی و بالانس آنها
 2- فاکتورهای محیطی پرورش :
مهمترین فاکتورهائی که ضریب تبدیل غذا را تحت تأثیر قرار می دهند :
ü  اکسیژن محلول در آب : ضریب تبدیل غذا را بشدت تحت تأثیر قرار می دهد .
ü  استرس : در شرایط استرس غذاهای خورده شده هضم و جذب نمی شوند .
ü  دمای محیط : هضم و جذب غذا در دمای اپتیموم بهترین بازدهی را دارد .
ü  اجبار کردن ماهی یا میگو به مصرف انرژی یا حرکت در آب موجب هدر رفتن غذا می شود .
ü  وجود موجودات ناخواسته ( رقبای غذایی ) در استخر .
 3- مدیریت تغذیه : نقش مدیریت تغذیه هم به اندازه کیفیت غذا و آب مهم است . مثلاً :
ü  دفعات تغذیه در روز : هرچه این دفعات بیشتر شوند بازدهی بهتر است .
ü  محل های غذادهی و زمان غذادهی ثابت باشند .
ü  دقت در محاسبه مقدار غذای روزانه موردنیاز استخر .
ü  غذای فرموله شده اثرات بهتری نسبت به خوراک تک ماده ای ( مثل گندم ) دارد .
 4- وضعیت سلامتی آبزی مورد پرورشی :
ü  و بالأخره ماهی سالم با اشتهای خوب غذای خورده شده را بهتر هضم و جذب می نماید .

غذا1


 کلام آخر :
رعایت موارد یاد شده منجر به مصرف غذای کمتر می شود . در عمل این موضوعات
آنقدر اهمیت پیدا می کنند که دیده شده که دو مزرعه ای که تولید محصول آنها تقریباً هم اندازه بوده
یکی دوبرابر دیگری غذا مصرف کرده است . بنابراین توجیه اقتصادی پرورش آبزیان با این موارد ارتباط مستقیم دارد .


تهیه کننده : اداره امور آبزی پروری شیلات خوزستان

میانگین امتیاز کاربران: 0.0  (0 رای)
برای نظر دادن ابتدا باید به سیستم وارد شوید. برای ورود به سیستم اینجا کلیک کنید.

۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ ۱۷:۰۲